Dags att odla tomater

Nu är det snart dags att så tomaterna om det skall bli egna plantor i sommar. Själv brukar jag så mina tomatfrön den 1 april, fast tiden varierar förstås lite beroende på om du bor i söder eller norr och om du har tillgång till ett varmväxthus eller om du odlar ute eller i ett kallväxthus. Räkna med att så 8-10 veckor före utplantering. Tomatfröna gror ganska fort och dessutom håller de länge. Jag har utan problem sått tomatfrön som har varit över 15 år gamla.

  1. Ta gärna fram en 7×7 centimeter stor såkruka för varje tomatsort, om du inte ska ha många plantor av samma sort. I en sådan här kruka brukar jag så 2-4 frön beroende på hur många plantor jag vill ha. Praktiskt taget alla frön gror.
  2. Häll bra, näringsrik och väldränerad blomjord 2/3 av krukans höjd och fyll sedan upp krukan med såjord.
  3. Platta till jorden lite lätt och så fröna.
  4. Vattna.
  5. Täck med ett tunt lager såjord eller vermikulit.
  6. Ställ sådden i ett miniväxthus på ett varmt, cirka 22 grader, och ljust ställe.

När tomatfröna har grott kan du sänka värmen till cirka 15-18 grader, och nu behövs det mycket ljus.

Eftersom du har blomjord underst växer tomatplantorna snabbt, de blir snart för stora för den lilla krukan och får ett riktigt bladpar förutom hjärtbladen. Då är det dags att skola om i egna krukor med kraftig, porös blomjord. Får du tag i så kallade roskrukor som är smala och höga, är dessa bra även för tomatplantor som bör planteras djupt och sedan “kupas” med mer jord tills krukan är full. Tomat bildar rötter även på stjälken om denna hamnar under jord. Du kan också plantera om i rena mjölkkartonger som du klippt av toppen och gjort hål i botten på.

Du behöver säkert plantera om ännu en gång, nu till den slutliga odlingskrukan eller hinken som får vara rätt rymlig, beroende förstås på vilken sorts tomater du odlar. Använd kraftig, välgödslad jord.

När det börjar vara dags att flytta tomatplantorna till växthuset eller utomhus efter att frostrisken är förbi och det är minst 10 grader varmt även nattetid, vänjs plantorna sakta för utelivet. Ta ut dina tomatplantor dagtid och ställ varmt men inte i solgasset. Ta in dem igen efter några timmar. Öka tiden och ställ soligare allt eftersom, tills plantorna kan stå ute eller i växthuset dygnet runt. Använd dock skyddsväv under försommaren innan vädret har stabiliserat och blivit varm.

Lycka till med odlingen!

Kommentarer inaktiverade.